Juva | Pattoin perintötalo

Pattoi ESKU:ssa

 

Pattoilla aloitettiin touko–kesäkuun vaihteessa 2018 pariaitan (ruumis- ja vilja-aitta) kolmiorimahuopakaton kunnostustyöt, ja vesikatteen eri kerrostumat purettiin lukuun ottamatta vesikattolautoja. Työmaa keskeytettiin ja katto suojattiin suunnittelun puutteellisuuden sekä siitä johtuneen materiaalipulan vuoksi, kuin myös kirvesmies Jorma Myyryläisen niukan työajan takia. Maakuntamuseotutkija valmisteli kunnostussuunnitelman vuodelle 2019, ja asia päätettiin hoitokunnan kokouksessa syksyllä 2018.

Kuvat Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo ja Brita Suokas.

 


Hoitokunnan ja kirvesmiehen työmaapalaverissa kunnostus päätettiin keskeyttää.

 


Katossa oli säilynyt poikkeuksellisesti kaksi tai jopa kolme eri katetyyppiä. Alimmaisena oli n. 33 mm:n paksuisista laudoista puskusaumalla tehty uralautakatto, jonka lautojen kumpaankin reunaan oli höylätty puolipyöreä ura. Lautojen leveydet vaihtelivat välillä n. 18–26 cm. Laudat oli kiinnitetty takonauloilla harjalta ja seinältä. Lautakatto on joko alkuperäinen ensimmäinen vesikate, josta on poistettu pärekaton teon yhteydessä toisen kerroksen saumalaudat tai sitten laudat on kierrätetty muusta rakennuksesta, jolloin niitä lyhennettiin, ladottiin/sovitettiin vierekkäin ja naulattiin kiinni.

 

a
Lautakaton päälle oli tehty pärekatto, joka oli tasattu huopakattoa varten 50 kg:n paperisilla kalkkisäkeillä sekä pinkopahvilla.