Rantasalmi | Rantasalmen museo

Rantasalmen museo ESKU:ssa

 

Museolla jatkettiin aittojen lattioiden ”ensiapua” tällä kertaa Konttilan tilan aitassa vuodelta 1840, jonka auki kiilatun lattian alta poistettiin ylimääräistä maata. Aitan samoin kuin savusaunan pärekattojen tunnit olivat tulleet täyteen, joten päreet poistettiin ja rakennukset suojattiin pressuilla odottamaan tulevaa kattamista. Vuonna 2010 puretun venetalaksen uudelleenpystytys nytkähti eteenpäin perustustöiden valmistuttua loppusyksystä.

Aitan lattiatöistä vastasivat nuoriso-ohjaaja. Ann-Helena Koivunoro ja maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen, kattotöistä JJR Timpuritiimi ja venetalaksen perustustöiden suunnittelusta maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen sekä rakennuskonservaattori Maria Luostarinen/Korjausrakentaminen Vanhoo Ossoo ja toteutuksesta Rantasalmen Maanrakennus Oy sekä JJR Timpuritiimi. Kustannuksista vastasi Rantasalmen kunta.

Kuvat Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo ja Maria Luostarinen/Korjausrakentaminen Vanhoo Ossoo.

 

 


Konttilan aitan lattiasta kiilattiin auki 60 %. Rakennusteknisesti ja rakennushistoriallisesti lattia on vanhempaa perua kuin riviaitassa: keskeltä halkisahatut hirren puolikkaat on lovettu vasojen kohdalta ja sivujen varaus on veistetty kirveellä. Aitan pystytyksessä museolle syksyllä 1981 kiinnitykseen oli käytetty ylisuuria kuuden tuuman kuumasinkittyjä nauloja, joten suuri osa nauloista tuli lankun läpi. Vanhat alkuperäiset ruosteiset naulat – joita oli säilynyt muutamia – olivat huomattavasti lyhyempiä.

 


Vaate- ja nukkuma-aitta sai tilapäisesti pressukatteen.

 


Venetalaksen perustukset tehtiin uuteen paikkaan, koska vanha paikka oli käytännössä vesihauta. Pintavesien ohjausta varten tehtiin tarvittavat kaadot. Kuvassa on kaivettu ensimmäisen kivipesän monttu.

 


Talaksen vanhat perustuskivet siirrettiin uuteen paikkaan.

 


Perustuskivet asetettiin louheesta tehdyn kivipesän päälle.

 


Valmistuneet perustukset jätettiin routimaan talveksi.