Rantasalmi, Rantasalmen museo

 

Rantasalmen kunta sai Museoviraston myöntämää harkinnanvaraista valtionavustusta hirsisen venetalaksen korjaukseen. Sortumisvaarassa ollut talas oli purettu vuonna 2010 ja siirretty katon alle odottamaan kunnostusta.

Vuosien tauon jälkeen museon tuulimylly saatiin auki yleisölle, kun ulkotasanteelle lisättiin kaiteet ja sisällä yläkerta saatiin lukittua luukulla. Lisäksi riviaitalle jatkettiin ”ensiavun antamista” poistamalla multaa keskimmäisen aitan lattian alta.

Rakennustöistä vastasi Toni Kirves vänkärinään Vesa Koikkalainen ja maansiirtotöistä kunnan ”vahvistettu kulttuuriosasto”. Työnohjauksesta vastasi maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen.

 


1. Talaksen korvaushirsiksi tulevat tukit kaadettiin helmikuun lopussa kunnan metsästä Rosinkankaantien varresta. Metsänhoitoyhdistys kaatoi ja katkoi tukit, Pauli Jäske siirsi ne ja Rahtisahaus Pekonen sahasi kenttäsirkkelillä tukit pelkoiksi ja parruiksi maaliskuun alussa.

 


2. Yksi tukki jätettiin kirveellä pelkattavaksi. Lovilla katkotaan puun syyt, jotta veistolinja (merkitty liidulla tukkiin) on helpompi pitää hallinnassa. Pinon päällä on kapeita ruotsalaispiiluja väärällä varrella.

 


3. Pelkkauksessa kokeiltiin myös leuhkaa, joka oli Hults Brukin valmistama eli ”hulttilainen”.

 


4. Pystytystä varten merkitty päätykolmion osa. Tappien reiät olivat suurimmaksi osaksi poratut niin, että reikien seinämissä oli ikään kuin rihlaukset tai puukierre. Käytetty pora ei vaikuta ns. spiraaliporalta (hirsikaira), vaan viittaa varhaisempaan poratyyppiin.

 


5. Talaksen hirsirungossa on käytetty sekä hirren läpi meneviä tappeja, että tympliä eli hirren välisiä tappeja. Nelikulmaisten tappien kantit olivat pyörtävät, keskikohdalta tapit olivat paksumpia ja niiden päät oli veistetty kirveellä kiilaviksi.

 


6. Lahoja kohtia hirressä paikattiin vain tarvittavilta osilta.

 


7. ”Vahvistettu kulttuuriosasto” työssään. Keskimmäisen aitan maapohjaa madallettiin n. 2/3 verran lattia-alasta.

 


8. Tapitetut lattialaudat numeroitiin ja lautojen järjestys piirrettiin muistiin.

 


9. Kaiteiden avulla tuulimylly täyttää yleisökohteen turvallisuusvaatimukset.

 


10. Lukittavan laipioluukun avulla tuulimyllyn ylin kerros voidaan tarvittaessa sulkea.

 

Kuvat 1–5, 7–10 Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, 27.3., 21.5., 6.10., 12.10.2015, kuva 6 Toni Kirves, 30.10.2015.