Pertunmaa, Vanha-Rantalan talomuseo

 

Pertunmaan kunta sai Museoviraston myöntämää harkinnanvaraista valtionavustusta museon päärakennuksen kunnostustöihin. Kohteena oli keittiön lattia ja sen tukirakenteet – työ vaati lattian avaamisen.

Työstä vastasi ES Perinnemestarit, ja ohjauksesta maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen.

 


1. Keittiö tyhjennyksen jälkeen. Päällimmäisenä lattiassa oli maalattu puukuitulevy, joka oli naulattu lattiaan reunoistaan. Seiniä ympäröivät jalkalistat olivat osin vanhaa profiloitua listaa (korkeus 80 mm) ja osin suoria rimalaudan kappaleita (korkeus 50 mm). Jalkalistojen ja puukuitulevyjen irrottamisen jälkeen alta paljastui kerros aaltopahvia sekä osin kierrätettyä pinkopahvia, jossa oli kiinni vanhaa vaaleaa liimamaalilla maalattua tapettia.

 


2. Levyjen ja pahvien alla oli vanha lankkulattia, joka oli pääosin säilynyt hyväkuntoisena. Lattialankut ovat mahdollisesti 1800-luvulta, mutta lattia oli korjauksen vuoksi otettu auki 1900-luvulla, jolloin multapenkki on mahdollisesti uusittu ja lattian vaurioita on korjattu. Eteisen ja keittiön väliseen seinään rajoittuva lattian osa (kuvan etualalla) oli uusittu vuoden 1951 jälkeen rakenteista löytyneen Itä-Häme-lehden perusteella, ja osin penkin multa oli vaihdettu hiekkaan.

 


3. Lattia oli tehty hirsiselle multapenkkirakenteelle, jossa ei havaittu vakavia lahovaurioita, ja multapenkkihirsien kosteuslukemat olivat kohtuullisia. Myöskään seinähirsissä ei ollut todettavissa vaurioita, jotka olisivat vaatineet hirsien vaihtoa.

 


4. Lattialankut numeroitiin, irtopöly, lika ja ruostuneet naulat poistettiin, lohkeamat korjattiin liimaamalla, lankut pestiin vedellä ja vietiin kuivumaan ulkorakennukseen. Lahonneiden lattialankkujen tilalle valmistettiin uudet, ja lankkujen sovituksessa paikoilleen lattia oikaistiin veistämällä lattiavasoja. Lankkujen väliset korkeuserot tasattiin päreillä, ja lankut kiinnitettiin käsin taotuilla sekä konetaotuilla nauloilla. Puuttuvat listat täydennettiin valmistamalla uudet osat alkuperäisen mallin mukaan. Lattia päätettiin jättää puupinnalle, joten se maalattiin uudelta osalta pellavaöljyvernissasta ja väripigmenteistä sekoitetulla maalilla.

 

Kuvat Kaj Cygnaeus/ES Perinnemestarit, syksy 2015.