Ikkunoiden kunnostusta Vanha-Rantalassa


Vanha Rantalan talomuseo Pertunmaalla sai Museovirastolta harkinnanvaraista valtionapua päärakennuksen ikkunoiden, kivijalan ja vesikourujen korjauksiin. Avustus päätettiin käyttää täysimääräisesti ikkunakorjauksiin, koska rakennuskonservaattori Maria Luostarinen (Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy) oli tehnyt niihin vuonna 2009 kunnostusohjeet. Ikkunoiden kunnostuksesta vastasi Kaj Cygnaeus (E S Perinnemestarit), jolta kului työhön kesäkuun alusta elokuun alkuun mennessä 145 tuntia. Kunnostus tehtiin työhuoneella, ja ikkuna-aukot suojattiin kunnostuksen ajaksi.

Kunnostusohjeista poiketen lähes kaikki lasit jouduttiin irrottamaan ja kittaamaan uudelleen, koska perusteelliseen tulokseen ei olisi muuten päästy. Myös pokien alapuitteita ja liitoksia jouduttiin uusimaan enemmän lahovaurioiden vuoksi. Esimerkiksi tuvan ikkunoista kolme kappaletta oli todennäköisesti valmistettu toisen maailmansodan jälkeen jossain puusepäntehtaassa. Heikkolaatuisen materiaalin vuoksi lähes kaikki niiden alapuitteet jouduttiin uusimaan.

Rikkinäisiä laseja ei myöskään kiinnitetty takaisin, vaan korvaavina laseina käytettiin puretuista rakennuksista talteen otettua noin 2 mm:n paksuista lasia. Osa ”uusista” laseista oli puhalluskuvioista, mutta koska varaosapankeista ei työn ollessa käynnissä löytynyt lisää tällaista lasia, niin loppuihin ikkunoihin asennettiin kuvioltaan tavanomainen lasi. Korjauksessa jäljelle jääneet puu- ja lasiosat taltioitiin toistaiseksi, ja käyttökelpoista lasia käytettiin vielä vintin päätykolmion lasi-ikkunan korjaukseen.

Korjauksessa käytettiin tiukkasyistä mäntyä, joka oli ollut varastossa noin 20 vuotta. Pellavaöljykitti valmistettiin itse kunnostusohjeen mukaan kuten myös maalit. Pohja- ja välimaali koostui sinkkivalkoisesta, pellavaöljyvernissasta ja tärpätistä. Pintamaali ulkona koostui titanvalkoisesta ja pellavaöljyvernissasta – sisällä käytettiin näiden lisäksi serotiinia ja tärpättiä. Värisävynä oli valkoinen ja tuvan sisäpuolella caput mortuum (punertava maaväri). Seuraava ikkunakunnostus on odotettavissa arviolta 20 vuoden päästä.

Kuvat

01_Pertunmaa.jpg
Kaj Cygnaeus työnäytöksessä Vanha-Rantalan perinnepäivässä. Kuva Laura Laitinen/Pertunmaan kunta, 24.7.2010.

02_Pertunmaa.jpg
Kehykseen on asetettu pehmyt pohjakitti. Kuva Kaj Cygnaeus/E S Perinnemestarit, 19.6.2010.

03_Pertunmaa.jpg
Lasi on kiinnitetty pohjakitattuun kehykseen. Kuva Kaj Cygnaeus/E S Perinnemestarit, 19.6.2010.

04_Pertunmaa.jpg
Pohjakitattu kehys. Kuvan yläosassa on itse valmistettua ikkunakittiä. Kuva Kaj Cygnaeus/E S Perinnemestarit, 19.6.2010.