Perunakuopan kunnostus Liehtalanniemellä


Puumalan Liehtalanniemen museotilan perunakuopan kunnostus alkoi toukokuussa, jolloin pintamaa ja ilmanvaihtotorvi poistettiin kuopan päältä. Keväällä ehdittiin vielä latoa uudelleen kuopan toisen sivun pullistunut kivimuuri sekä poistaa lahonnut pyöröhirsikehä ja kattolankutus. Myös uusi hirsikehä kattovasoineen saatiin tapitettua paikoilleen. Työt keskeytettiin museon aukioloajaksi, ja kuoppa suojattiin sateelta. Kuopan ympäri rakennettiin myös aita alueella laiduntavien lampaiden vuoksi.

Työt jatkuivat syksyllä kattamisella. Kahtia sahattujen hirsien päälle laitettiin tuohikerros ja sen päälle hiekkaa pitämään tuohia paikoillaan. Hiekka lienee tuotu paikalle kuopan edellisessä korjauksessa. Tilan viimeinen asukas Jalmari Reponen (1902–1976) tuskin olisi sitä hankkinut. Hiekan päälle laitettiin yhdensuuntaisesti rukiinolkia, jotka saatiin Heimo Karppisen tilalta Sulkavalta. Päällimmäiseksi kerrokseksi irrotettiin turvetta, jotta kuoppa saatiin muotoiltua kumpumaiseksi ja vettä johtavaksi. Kuoppa viimeisteltiin pyöreästä puusta tehdyillä tikkailla, ilmanvaihtotorvella ja nostettavalla luukulla, jossa on riittävä käymävara.

Perunakuoppa sijaitsee tuvan päädyssä rinteen korkeimmalla kohdalla. Aiempi kuoppa on ilmeisesti ollut hivenen alempana, koska kuivana kesänä tämä paikka viheriöi. Perunakuopan kunnostuksen maksoi Puumalan kunta ja työstä vastasi JJP-paja vastaavana mestarina Kari Laamanen.

Kuvat

01_Liehtalanniemi.jpg
Perunakuoppa pintamaan poiston jälkeen. Kuva Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, 31.5.2010.

02_Liehtalanniemi.jpg
Vanhaa ja lahonnutta hirsikehää poistetaan. Kuva Kari Laamanen/JJP-paja, 16.6.2010.

03_Liehtalanniemi.jpg
Uusi hirsikehä ja vuoliaiset ovat puoliksi valmiit. Kuva Kari Laamanen/JJP-paja, 16.6.2010.

04_Liehtalanniemi.jpg
Kesäaukiolon ajaksi työt keskeytettiin ja kuoppa suojattiin sekä aidattiin lampaiden ja kanojen vuoksi. Kuva Seppo Beller, 21.7.2010.

05_Liehtalanniemi.jpg
Perunakuoppa ensimmäisen talven jälkeen. Kuva Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, 6.6.2011.

06_Liehtalanniemi.jpg
Kuoppaa tuuletetaan luukusta talven jäljiltä. Kuva Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, 6.6.2011.