Heinävesi | kotiseutumuseo

Heinäveden kotiseutumuseo ESKU:ssa

 

Edellisvuoden suunnitelma viljamakasiinin uuden puolen kunnostamisesta pantiin täytäntöön laarin kantavilta osilta kesällä 2018, ja työt aloitettiin rakennuspuiden kaatamisella kunnan metsästä. Seuraavana oli kuorinta ja pelkaksi tai parruksi veistäminen, mikä aloitettiin maaliskuun alussa käsityönä petkeleellä, vuolupuukolla, yleiskirveellä ja parru-/pälsimispiilulla. Lattian uudet tukirakenteiden kiinnikkeiden aluslevyt tehtiin teräslatasta ja pyörötangosta, johon kierteet tehtiin käsin. Lopuksi teräsosat suojattiin tervalla.

Työstä vastasi Heinäveden kunnan työpaja Saku Karvisen johdolla. Tukkien hankinnasta, kuorinnasta ja veistämisestä vastasivat pääasiassa Aarno Pietarinen sekä Markku Sallinen ja rakennustöistä Seppo Immonen ja Aarno Pietarinen. Ohjeistuksesta ja valvonnasta vastasi maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen. Museoviraston myönsi kunnostustyöhön harkinnanvaraista valtionapua.

Kuvat työpajaohjaajat Seppo Eskelinen ja Saku Karvinen/Heinäveden kunta ja Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo.

 

 


Yksi esimerkki laarin perustuksen ongelmasta: tuen ylin kivi oli pudonnut pois paikoiltaan ja niska lepäsi tyhjän päällä.

 


Talveksi 2016–2017 tehty tilapäinen laarin tuki.

 


Kirveellä veistettyä pelkkaa kuoritaan.

 


Tukkien työstössä käytettyjä työkaluja.

 


Tukkia veistetään parruksi ruotsalaisella piilukirveellä – ollaanhan sentään työssä Veistäjäntiellä! Punainen linjalanka ohjaa veistoa, hollihaka estää tukin poikittaisliikkeen ja veistopiikki pitkittäisliikkeen.

 


Veiston ja kuorinnan lopuksi rakennettiin katettu taapeli.

 


Tarpeet uuteen kivipesään haettiin Pölläkästä louhokselta.

 


Tilanahtaudesta johtuen niskoja ei voinut vaihtaa, joten viereen pultattiin uusi tuki. Kivet ladottiin uudelleen, ja tuohet toimivat eristeenä.

 


Vanhan niskan vahvennus ja uudelleen ladotut tuet.

 


Laarin edustan käytävälankkuja on aloitettu naulaamaan uudelleen kiinni. Uutta tavaraa oikealta lukien: korjausten aikana paljastunut laarin kaukalon laho alahirsi, joka uusittiin, uusi lattiavasa ja lattialuukun kehyksen parru.

 


Laaria tunkattiin ylös reilu 10 cm. Silti laarin päälle rakennetun yläkerran lattian notkuminen ei täysin hävinnyt, joten tarvittiin lisätukea.

 


Aarno Pietarinen takoi ja tervapoltti oven haat ja lattialuukun saranat, joihin otettiin malli laarien täyttöluukuista.

 


Lattialuukku mahdollistaa jatkossa helpommin alapohjan tarkastukset.

 


Ruokit mahdollistavat jatkossa makasiinin ”uudelle puolelle” varauloskäynnin.