Ristiina | Siikin torppamuseo

Siikin torppa ESKU:ssa

 

Siikin torppamuseon päärakennuksen kolmiorimahuopakatto uusittiin kesäkuun 2016 ensimmäisellä puoliskolla. Kunnostuksessa poistettiin useampi kerros vanhaa huopaa, sillä naulat eivät olisi enää ylettäneet ruoteisiin kiinni, jos olisi tehty niin kuin ennenkin eli lisätty vain uusi huopa päälle. Huovan alta paljastuneen pärekaton päälle koolattiin vanerilevyt, jotta uudelle kolmiorimahuopakatolle saataisiin parempi kesto, mitä epätasainen pärekatto antaisi.

Torppa on pystytetty kahdesta erillisestä hirsirungosta, joista tuvan puoli on hieman painunut. Koska porstua-kamari-kyökki-puoli torpasta on puolestaan kalliolla, niin katossa huomioitiin liikuntasaumalla runkojen erkaneminen toisistaan. Vesikatteen lisäksi kattorakenteista korjattiin lahot osat ja pieni vuotokohta sekä uusittiin räystäslaudat.

Kunnostuksesta vastasivat kaksi Mikkelin kaupungin työllisyyspalvelujen työntekijää, joita avustivat kaksi kesätyöntekijää. Ohjeistuksesta ja valvonnasta vastasi Mikkelin kaupungin rakennusmestari Harri Kaipainen. Syksymmällä paikallinen yrittäjä Hannu Rautiainen lisäsi kumpaankin savupiippuun peltiset piipunhatut, jotka antavat lämmittämättömille hormeille lisätunteja.

 

 

 

 

 

Kuvat Harri Kaipainen/Mikkelin kaupunki.