Rantasalmi | Putkisalon kartano

Putkisalo ESKU:ssa

 

Putkisalon kartanon päärakennuksen ulkovuorin maalaus aloitettiin Museoviraston myöntämällä entistämisavustuksella. Vuorin 1960–1970-lukujen perua oleva harmaanvalkean sävyn muutos keltaiseen perustui aiempaan vanhaan sävyyn. Pilasterien, ulkoseinien yläosan sekä räystäiden alapintoja elävöittävät kolme harmaan eri sävyä.  Värisävyjä oli koemaalattu jo pari vuotta aikaisemmin, ja vuoden 2016 aikana maalaus- ja korjaustyöstä saatiin tehdyksi noin puolet. Mitä ilmeisimmin rakennuksen ulkoverhousta ei ole vaihdettu pois lukien muutamat listat, joten vuori lienee peräisin vuoden 1864 laajennuksen jälkeen.

Varmuuden vuoksi käsiteltävä seinäpinta suojattiin ressuilla sekä liian auringonpaisteen että mahdollisen sateen vuoksi. Vanhan maalin poisto tehtiin käsin maalinpoistokaapimella ja lopuksi pinta puhallettiin puhtaaksi paineilmalla, jotta kaikki pöly ja vanhan maalin irtonaiset rippeet saatiin poistettua. Kemikaaleja tai lämpökäsittelyä ei käytetty. Öljymaali maalattiin siveltimellä kahteen kertaan, joista ensimmäinen sively ohennettiin.

Vuoden 2012 värisävytutkimuksesta vastasi rakennuskonservaattori Maria Luostarinen/E-S Korjausrakentamiskeskus, ja uudet julkisivuvärit suunnitteli Hannes Huttunen/Suunnittelu- ja konsulttitoimisto Hannes Huttunen. Ulkoverhouksen korjauksesta vastasi kirvesmies Kari Kupiainen ja maalauksesta rakennusmies Matti Rouhiainen. Valvonnasta vastasi maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen.

 

 

 

 

 

 

Kuvat Raija Nuutinen.