Ristiina, Pien-Toijolan talonpoikaismuseo

 

Museon päärakennuksen tuohi-malkakaton juuriskoukkujen tunnit olivat tulleet täyteen, joten oli syytä etsiä uudet koukkupuut. Puulaji vaihdettiin männystä kuuseen, ja maaliskuun alussa lähdettiin Ristiinan Laurikkalaan ”hankoamaan” sopivia näreitä Matti Partion metsästä.

Kasvukauden päätyttyä ja Museoviraston lausunnon saapumisen jälkeen lähdettiin ”kaatamaan” puita. Juurien kaivamisesta ja katkomisesta sekä runkojen kaatamisesta, karsimisesta, katkomisesta ja kasaamisesta vastasivat Mikkelin kaupungin Salvos-hankkeen työntekijät Joonas Korhonen, Miika Valjakka ja Samuli Pesonen ja Markku Gynther. Ohjauksesta vastasi ”työhön osallistuvan työnjohtajan roolissa” maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen.

Työhön käytettiin kirvestä, vesuria ja lapiota – moottorisahaa käytettiin ainoastaan poikkikatkaisuun. Päivän aikana kolmeen kasaan oli saatu yhteensä 26 juuriskoukkua odottamaan kuljetusta ja jatkokäsittelyä Pien-Toijolaan.

 


1. Matti Partio hankoaa n. 4,5 metrin korkeudelta, että runko on 7 cm:n paksuinen.


2. Pentti Rantalainen merkitsi valitut puut kuitunauhalla, koska ne kaadettaisiin vasta syksyllä kasvukauden päätyttyä.


3. Markku Gynther kaivaa lapiolle näreen juuret esille, jotta ne voidaan katkoa kirveellä.


4. Samuli Pesonen ja Joonas Korhonen katkovat esiin kaivettuja juuria kirveellä.


5. Juuret on saatu poikki – Markku Gynther ja Jorma Hytönen kaatamassa. Jos kaadettaessa alkoi kuulua rutinaa, niin se oli merkkinä, että osa juurista oli jäänyt katkomatta. Tällöin kaato piti keskeyttää, etsiä kiinnipitävät juuret ja katkoa ne, koska juurikoukut piti saada maasta murtumattomina.


6. Hyvässä juurakossa on varaa valita lopullinen juuri lammuskaiteen koukuksi.

 

Kuvat 1–2 Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, 9.3.2015, kuvat 3–6 Miika Valjakka/Mikkelin kaupunki, 14.12.2015.