Mäntyharju, Mäntyharjun museo

 

Mäntyharjun kunta sai Museoviraston myöntämää harkinnanvaraista valtionavustusta museon kuva-arkiston järjestämiseen sekä hallinta- ja tallennussuunnitelman laatimiseen.

Kesän aikana Mäntyharjun museolle valmistui ”Valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma”, joka on täydennysosa keväällä 2013 hyväksyttyyn Mäntyharjun museon kokoelmapoliittiseen ohjelmaan. Suunnitelman avulla kuvakokoelmat on tarkoitus saada suunnitelmalliseksi osaksi museon toimintaa.

Hallinta- ja tallennussuunnitelman tekemisen lisäksi kesän 2015 aikana järjestettiin ja käytiin läpi fyysistä kuva-arkistoa. Työstä vastasi Susanna Helminen, ja ohjauksesta kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky sekä maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen.

 


1. Mäntyharjun museon kokoelmiin kuuluu noin 5 600 alustavasti luetteloitua valokuvaa, minkä lisäksi kokonaan luetteloimatonta kuvamateriaalia on arviolta lähes toinen mokoma. C-kasetteja kokoelmissa on noin 20 kappaletta ja 8 ja 16 mm:n kaitafilmejä puolestaan ainakin 44 kappaletta, todennäköisesti jopa lähemmäs sata.

 


2. Vanhimmat museon kokoelmiin kuuluvat valokuvat ovat peräisin 1800-luvun lopulta, uusimmat luultavasti 1990-luvulta.

 


3. Museon kokoelmiin kuuluvat vedokset on järjestetty numerojärjestyksessä arkistokansioihin, joita säilytetään arkistossa metallilaatikostoissa. Kunkin laatikon päässä ja kussakin kansiossa lukee, mitkä kuvat sieltä löytyvät. Myös puuttuvat kuvat on merkitty.

 


4. Yksittäisten kuvien pakkaamiseen on käytetty arkistokelpoisia läpikuultavia suojakuoria.

 

Kuvat Susanna Helminen/Mäntyharjun kunta, kesä–elokuu 2015.