Punkaharjun kotiseutumuseon kunnostuksia

 

Punkaharjun kotiseutumuseona toimivassa Kivelän talossa kunnostettiin kaivoa, navetan ajosiltaa sekä maitokoppia.

Kunnostuskustannuksista vastasi Savonlinnan kaupunki, suunnitelmista Savonlinnan maakuntamuseo ja toteutuksesta Savonlinnan maakuntamuseo, Oki Astikainen ja Erkki Kiljunen.

 

Kuva 1. Oki Astikainen kaatoi rakennuspuut 14.3. museotilan kuusivaltaisesta metsästä.

 

Kuva 2. Rungot juonnettiin pitkänä navetan katoksen eteen, jossa ne katkottiin sopiviin mittoihin.

 

Kuva 3. Hollihaat unohtuivat matkasta, joten paikan päällä piti turvautua lauta-konstruktioon.

 

Kuva 4. Vatupassin avulla piirrettiin päihin puukolla pystylinjat ja lautaa pitkin veistolinjat, jonka jälkeen tukit pelkattiin kirveellä.

 

Kuva 5. Pelkkauksen jälkeen loppu ”mehtä” kuoriin vuolupuukoilla ja petkeleellä, ja hirret jätettiin pukkien päälle kuivamaan.

 

Kuva 6. Syksyn kunnostustöistä vastasi Erkki Kiljunen. Saunakaivon kiveys, kehä ja kansi uusittiin kokonaan, ja peitettiin talveksi pressun alle. Kakkosneloset höylättiin päältä ja kehä jätettiin hivenen kallelleen, jotta vesi ei jää kannelle.

 

Kuva 7. Maitokopin katto oli mennyt niin huonoon kuntoon, että myös ruoteet jouduttiin uusimaan ennen huovan laittoa. Samalla korjattiin saranat – lattakantaruuvilla, totta kai!

 

Kuva 8. Navetan ajosillan sisällä olevan kesäkanalan oviaukon murtunut lakikivi tuettiin puurakenteella. Toinen vaihtoehto olisi ollut kiven alle laitettu paksu teräslevy.

 

Kuva 9. Navetan ajosillan lahonnut tukipuu vaihdettiin uuteen, joka suojattiin kosteutta vastaan koivusta kiskotut tuohilevyillä. Käpristymisen estämiseksi tuohet kiinnitettiin paikoilleen puurimalla.

 

Kuva 10. Loppuvuodesta tallin huonokuntoinen pärekatto suojattiin pressun alle odottamaan tulevaa kunnostusta.

 

Kuvat 1–5 Anssi Taskinen/Savonlinnan maakuntamuseo, kuvat 6–10 Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo.