Joroinen, Karhulahden kotiseutumuseo

Keväällä 2013 Joroisten kunnan omistamassa Karhulahden kotiseutumuseossa saatettiin päätökseen edellisenä vuonna aloitettu maapohjaisen ja rankorakenteisen ladon vesikaton kunnostaminen.

 

Edellissyksynä työt päästiin aloittamaan sateiden vuoksi niin myöhään, että ruodelaudoituksen valmistumisen jälkeen katto suojattiin peitteellä. Kunnostusta tehtiin Museoviraston myöntämällä harkinnanvaraisella valtionavulla. Työstä vastasi Saneeraustyö Kari Strengell, ja kohdetta valvoi maakuntamuseotutkija.

Katon valmistumisen jälkeen oli vuorossa ladon siivoaminen – erityisesti ikääntyneestä pärekatosta oli tippunut päreitä. Ensin toinen puoli ladosta otettiin ulos ja siivottiin maalattia, joka jälkeen siivoamattoman puolen tavarat siirrettiin siivotulle puolelle ja toinen puoli siivottiin. Työstä vastasi nuorten työpaja Pasi Romon johdolla.

 


Kuva 1
Ladon katto kunnostamisen jälkeen – vanhassa rakenteessa sallitaan elämisen merkit. Katon tekijä poisti suurimman osan maata perustusten ympäriltä koneellisesti, ja loput maan poistot tehtiin lapiotyönä. Lato on vuokrattu Joroisten Kartanogolfille.


Kuva 2
Tavara liikkui ladosta sisään ja ulos lihasvoimalla.


Kuva 3
Huonokuntoiset irtohirret hävitettiin ja hyväkuntoiset valikoitiin museorakennusten tuleviin kengityksiin ja hirsipaikkauksiin.


Kuva 4
Lopuksi lakaisu. Läpiajettavassa ladossa on ollut aiemmin lankkulattia: katkaistut lattiavasat näkyvät sivuseinän hirsien välissä.


Kuva 5
Siivouksen yhteydessä paljastui lahovaurioita, jotka tullaan korjaamaan myöhemmin.

 

Kuvat Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo.