Liikennemuseot Kulttuurihistorialliset museotVesireittien varrella Radan varrella Kartta
Savonlinnan maakuntamuseo
Olavinlinna
Säimenen myllymuseo
Vuokalan mylly- ja sähkömuseo
Savonlinnan maakuntamuseo
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2020

Tottinkatu 6a
57130 Savonlinna

Kartta (Karttapaikka)

Asiakaspalvelu:
Puh. 044 417 4466
riihisaari(at)savonlinna.fi

Aukioloajat

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2020
Pääsymaksut

Pääsymaksut

Opastukset ja teemapajat

Risteilyt

Linkit

Etelä-Savon elementit – Vesi – Vesiä myöten


Savonlinnan maakuntamuseo

Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo

Metsähallitus

Olavinlinna, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisema – valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) RKY.fi

Riihisaari Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Savonlinnan maakuntamuseo sijaitsee kaupungin keskustassa Riihisaaressa, Olavinlinnan naapurissa. Museo toimii entisessä valtion viljamakasiinissa. Ernst Bernhard Lohrmannin suunnittelema tiilirakenteinen makasiini valmistui vuonna 1852, ja rakennus sekä saari suojeltiin ensimmäisenä kohteena Suomessa rakennussuojelulailla vuonna 1965.

Savonlinnan maakuntamuseo keskittyy työssään Etelä-Savon kulttuurihistoriaan ja erityisesti Saimaan purjehdushistoriaan. Vuonna 1983 toimintansa aloittanut museo on Savonlinnan kaupungin omistama ja hoitama. Siihen asti eri yhdistykset huolehtivat museoesineiden keruusta ja muusta museotoiminnasta. Vuonna 1984 yleisölle avatun museon kokoelmien perusta on Pyhän Olavin Killan lahjoittama kokoelma sekä Saimaan purjehdusmuseoyhdistyksen keräämä aineisto. Metsähallituksen kanssa vuonna 2008 käynnistyneen yhteistyön tavoitteena on kehittää Riihisaaresta Saimaan luontoa ja kulttuuria esittelevä keskus.

”Laiturilla, elämää Saimaan rannalla” -perusnäyttely esittelee elämisen ehtoja Saimaan rannoilla. Esillä on esihistoriaa, savolainen tupa 1920-luvulta, kaupungin pienoismalli 1930-luvun lopulta, laivojen pienoismalleja, savolaisvene, Säämingin kirkkotaidetta 1700-luvulta ja paljon muuta mielenkiintoista. Perusnäyttelyn jatkoksi saatiin vuonna 2009 Saimaan luontonäyttely yhteistyössä Metsähallituksen kanssa, ja lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Riihisaaren museolaiturissa on neljä höyryalusta. Höyrykuunari Salama vuodelta 1874 vietti vuodet 1898–1970 upoksissa Puumalan Parkonsaaren edustalla. Tervahöyry Mikko vuodelta 1914 on viimeinen säilynyt esimerkki Saimaan suuresta tervahöyrylaivastosta, joka suurimmillaan 1920-luvun puolivälissä käsitti lähes kaksisataa alusta. Matkustajalaiva Savonlinna vuodelta 1904 sai nopeutensa vuoksi lempinimen "Saimaan pikajuna". Riihisaari on myös vuonna 1871 rakennetun höyryhinaaja Ahkeran kotilaituri, joskin Saimaan vanhin höyrylaiva on nyt kunnostettavana telakalla. Ahkera-hinaajan omistaa nykyisin s/s Ahkera Perinneyhdistys ry. S/s Mikko ja s/s Savonlinna tekevät sekä yleisö- että tilausristeilyjä.

Maakuntamuseossa Riihisaaressa toimii museokauppa sekä matkailu- ja retkeilyinfo. Museon lähellä Linnankadulla on kahviloita ja ravintoloita.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 07.01.2020 07:40