SotamuseotVesireittien varrella Radan varrella Kartta
Savonlinnan maakuntamuseo
Olavinlinna
Säimenen myllymuseo
Vuokalan mylly- ja sähkömuseo
Olavinlinna
Olavinlinna
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2020

Olavinlinna
57130 Savonlinna

Kartta (Karttapaikka)

Asiakaspalvelu:
Puh. 0295 336 942
olavinlinna(at)kansallismuseo.fi

Aukioloajat

Perusnäyttelytilaan on mahdollista kulkea pyörätuolilla ja rollaattorilla

Näyttelytekstit on saatavilla pistekirjoituksella Olavinlinnan museokaupasta

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2020
Pääsymaksut

Pääsymaksut

Linkit

Etelä-Savon elementit –Tuli  – Ruotsin ja Venäjän rajakiistat


Olavinlinna

Olavinlinna, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisema – valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) RKY.fi

Olavinlinna Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Savonlinnan oopperajuhlat

Pikku herttuan salissa Voudin ruokapöytä
Olavinlinnan Tuomaan markkinoiden tunnelmaa 2016

Savonlinnan keskustan tuntumassa sijaitseva yli 540-vuotias Olavinlinna on yksi Suomen tunnetuimmista historiallisista rakennuksista. Se on yksi harvoista säilyneistä keskiaikaisista rakennuksista Suomessa. Linna on valtion omistuksessa ja sen yleisötoiminnasta huolehtii Kansallismuseo .

Linnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1475 tanskalaissyntyisen ritarin Erik Akselinpoika Tottin aloitteesta. Linna rakennettiin alueelle, josta Ruotsin ja Novgorodin valtakunnat kiistelivät, ja ainakin novgorodilaiset olivat sitä mieltä että se rakennettiin heidän puolelleen Pähkinäsaaren rauhan rajaa.

Linnan tehtävänä oli torjua idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja varmistaa Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla. Olavinlinnasta taisteltiin useita kertoja. Suuressa Pohjan sodassa venäläiset joukot onnistuivat valtaamaan linnan vuonna 1714, mutta rauhansopimuksessa 1721 se siirtyi takaisin Ruotsille. Vuonna 1743 Ruotsi menetti Olavinlinnan lopullisesti. Linna toimi venäläisenä varuskuntana vuoteen 1847 asti. Sen jälkeen se oli lyhyen aikaa tutkintovankilana. Linna oli aivan tyhjillään 1800-luvun lopulle asti ja vaurioitui tuona aikana tulipaloissa.

Olavinlinnaa on entisöity useaan otteeseen 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Viimeisin laajamittainen restaurointi aloitettiin 1961 ja saatiin valmiiksi 1975 linnan viettäessä 500-vuotisjuhliaan. Nykyään linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä ja sen tiloissa vietetään paljon erilaisia tilaisuuksia. Olavinlinnan kiinteistönomistaja on Senaatti-kiinteistöt, jonka johdolla linnassa suoritetaan korjaustöitä.

Linnaa ovat vuosisatojen kuluessa rakentaneet niin ruotsalaiset kuin venäläisetkin, mikä näkyy moni-ilmeisenä arkkitehtuurina. Linnaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden, ja pääsymaksuun sisältyy aina opastettu kierros.

Olavinlinnassa on myös perusnäyttely, joka esittelee linnan historiaa mm. 3D-tulostettujen, kosketeltavien linnan ja museoesineiden pienoismallien kautta. Linnan ylempien kerrosten tiloista on tehty esittelyfilmi, joka kertoo, millaista elämä linnassa on eri aikakausina ollut.

Perusnäyttelytilaan on mahdollista kulkea myös pyörätuolilla ja rollaattorilla. Näyttelyssä on myös panostettu saavutettavuuteen: Kosketeltavat esineet avaavat näyttelyä etenkin näkövammaisille. Toisaalta näyttelyn moniaistisuudesta hyötyvät kaikki muutkin kävijät. Näyttelytekstit on saatavilla pistekirjoituksella Olavinlinnan museokaupasta.

Linnassa toimii museokauppa, jonka tuotevalikoimaan kuuluu mm. runsaasti Museoviraston julkaisuja ja laadukkaita matkamuistoja.

Oopperalaulaja Aino Ackté käynnisti vuonna 1912 Savonlinnan oopperajuhlat, jotka on vuodesta 1967 alkaen järjestetty vuosittain Olavinlinnassa.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 07.01.2020 07:56