KotiseutumuseotVesireittien varrella Kartta
Rantasalmen museo
Rantasalmen museo
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2017

Ohitustie 7
Rantasalmi

Kartta

Postiosoite: Ann-Helena Koivunoro, Rantasalmen kunta, Poikkitie 2, 58900 Rantasalmi

Aukioloaikoina:
Puh. 040 827 1075

Muulloin:
Ann-Helena Koivunoro, Rantasalmen kulttuuritoimi
Puh. 040 558 5288

10.6.–13.8.
ti–su klo 11.00–17.00

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2017 Pääsymaksut
  • 10.6.vietetään ohjelmallista museopäivää. Ohjelmassa on mm. särentäaidan teko -kurssi, musiikkia, perinneleikkejä, sekä maalaismarkkinat, jossa on paikallisia tuotteita myynnissä
  • Rantasalmen kotiseutuyhdistyksen järjestämä lauluilta museolla 28.7. – mukana aikamies-kuoro

Ei pääsymaksua

Linkit

Etelä-Savon elementit – Ilma – Palveluja maakuntaan


Rantasalmen kunta

Rantasalmen nähtävyydet

Rantasalmen museo Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Rantasalmen museo sijaitsee Rantasalmen keskustan tuntumassa Savonlinnan ja Varkauden välisen tien varressa. Suurin osa museoalueen rakennuksista – päärakennus, riihi, kaksi aittaa ja tuulimylly sekä kalastajien nuottakota ja sauna – on siirretty paikalle 1960-luvun alkupuolella. Museo on avattu yleisölle 2.6.1963, ja nykyisin se on Rantasalmen kunnan hoidossa ja omistuksessa.

Museon päärakennus on peräisin Konttilan tilalta, ja sen lahjoittivat Maila ja Pentti Taskinen 1960-luvun alussa. Alun perin se oli maalaistalon päärakennus, ja vanhimmilta osiltaan sen kerrotaan olevan yli 200 vuoden ikäinen. Alun perin tupa rakennettiin savutuvaksi, lämmitysuuni lisättiin 1900-luvun alussa. Päärakennuksessa esitellään rantasalmelaista kotiteollisuutta, suutarin työtä ja paikallista erikoisuutta, rantasalmelaista letkuvarsipiippua. Näyttelyyn on myös sisustettu tyypillinen maalaistalon keittiö sekä makuukamari.

Riviaittaan on koottu viljan ja jauhojen käsittelyyn liittyviä esineitä sekä pellavan käsittelyyn liittyviä esineitä. Sen vieressä on Konttilan pihapiiristä, siis samasta paikasta kuin museon päärakennus, siirretty aitta. Se on sisustettu nuorten makuuaitaksi.

Lisäksi alueella on kirjailija Alpo Noposen muistomerkki. Noponen tunnetaan ehkä parhaiten joululauluistaan ”Arkihuolesi kaikki heitä” ja ”Kun joulu on”.

Rantasalmen keskustan palvelut ovat aivan museon läheisyydessä.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 06.06.2017 09:57