Kotiseutumuseot Liikennemuseot Kulttuurihistorialliset museot Kartta
Iso-Pappilan museoalue
Miekankosken uittomuseo
Iso-Pappilan museoalue

Iso-Pappilan sali

Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2015

Iso-Pappilantie
52700 Mäntyharju

Kartta

Mäntyharjun kulttuuri- ja museopalvelut:
Puh. 0400 797 944

Kesäaikana 8.6.–9.10.
Puh. 044 262 3307

8.6.–9.10.
joka päivä klo 11.00–17.00

Suljettu juhannuksena

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2015
Pääsymaksut

MÖKKIELÄMÄÄ ISO-PAPPILASSA

Mäntyharjun Iso-Pappilassa vietetään mökkielämää koko kesän. Mäntyharjun museon kesänäyttely sukeltaa mökkeilyn kultaiselta 60-luvulta tähän päivään ja loma-asumisen tulevaisuuteen. Mökkeilyn ja kesäasumisen historia ulottuu Mäntyharjussa jo sadan vuoden taakse. 1960-luvulta alkoi todellinen kesämökkiboomi; 40-vuoden aikana Mäntyharjuun rakennettiin yli 4 000 kesämökkiä. Mökkiläisyys on värittänyt Mäntyharjun kuntakuvaa ja ylläpitänyt palveluita. Leikkimielisesti on sanottu, että Mäntyharju on Suomen mökkiläisten Ibiza, juuri luonnonkauneus ja monipuolinen kulttuurielämä Ibizallekin houkutteli.

Sata vuotta sitten ensimmäiset kesäasukkaat rakensivat huviloita, jotka noudattelivat aikansa arkkitehtuurin ihanteita ja olivat riittävän suuria majoittamaan suuret perheet ja lukuisat sukulaiset ja ystävät. Tänään useampi viettää lomansa uudessa kaupunkiasunnon tapaan sisustetussa ja varustellussa mökissä. Mökkeily on muuttunut myös perhekeskeiseksi. Aiemmin suku kokoontui yhdelle huvilalle, mutta 1970-luvulle tultaessa perheen alkoivat etsiä omaa mökkipaikkaansa ja rakentaa yhden perheen mökkejä. Toisaalta kesätapoihin kuin kesämökin ulkonäköön ovat vaikuttaneet vuosien kerrostumat. Saunominen on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi mökkeilyä. Uusia "villityksiä" mökkien pihamailla olivat ensin 70-luvulla pallogrillit ja myöhemmin tiilestä muuratut grillit. Tänään monet panostavat erilliseen kesäkeittiöön. Pallogrillien myötä porsaankyljykset nousivat suosituksi mökkiruuaksi makkaran ohella.

Vapaa-ajanvietto mökeillä on laajentunut, enää ei mökkipihan huvitukset välttämättä riitä. Mökki on tukikohta, josta tehdään retkiä ympäristön tapahtumiin. Mökkien sähköistäminen muutti sekä taloustöitä että vapaa-ajan viettoa. Mukana kulkeva elektroniikka älypuhelimista tabletteihin ja liikkuviin nettiliittymiin tuo tosin tarvittaessa maailman aiempaa lähemmäs mökkeilijää.

Mökkiperinnekeräys jatkuu vielä kesän näyttelykauden loppuun saakka. Lisätietoja www.mantyharju.fi/mokkimuistot.

 

Muut näyttelyt

  • Koulumuistoja
  • Matkakuvaaja Nestor Kurvisen neljä vuosikymmentä Mäntyharjussa.
  • Väentupa
  • Riihi
  • Navetan ylisten maa- ja metsätalousajokalusto näyttely
    Huvilaelämää navetan "Koronamajassa"

Aikuiset 3 €

Alle 18-v. ilmaiseksi

Kerran pääsylipun ostaneet paikkakuntalaiset ja kesäasukkaat pääsevät museoon samalla pääsymaksulla koko kesän – muista pyytää lippua ostaessasi paikkakuntalaislippu

Linkit

Etelä-Savon elementit – Maa – Maata pitkin


Museoiden Propagandakisasta pronssisija

Loppukesästä 2014 Suomen Museoliitto julisti museoille kilpailun ja haastoi museot kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia. Mäntyharjun museo lähti ennakkoluulottomasti mukaan . Kilpailutyö toteutettuun nuorten museoviikon projektina. Tulos oli prossisija. Muistin virkistykseksi voit katsoa filmin Museoon pakotetut tästä .

Mäntyharjun museon blogi – Mäntyharjun museon uutisia ja kulissientakaista museotyötä

Iso-Pappila Facebookissa

Iso-Pappila Twitterissä

Iso-Pappila on vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo

Iso-Pappilan museoalueelle kunniamaininta Savo-Karjalan paikallismuseo 2011 -kilpailussa

Kokoelmapolittinen ohjelma: Mäntyharjun esineellinen muisti

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY)

Mäntyharjun kunta

Taidekeskus Salmela

Iso-Pappilan väentupa

Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Toisessa päädyssä on näyttely, jossa esitellään Mäntyharjun historiaa monipuolisesti. Esillä on muun muassa mäntyharjulaisen valokuvaaja Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan.

Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa. Näyttelyä on uudistettu vuonna 2007. Uusittu näyttely, Vetävä Työhevonen, kunnioittaa 100-vuotiasta Suomenhevosta.

Pappilan päärakennuksessa toimii Matkailuinfo, ja Iso-Pappilan museoalueella esitetään myös kesäteatteria. Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelyitä, kuten esimerkiksi kuvanveistäjä Nina Ternon töitä, on myös kivinavetan alakerrassa. Museoalueen vieressä on veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshautaa ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Mäntyharjulla on myös paikkakunnan ensimmäisen teollisuuslaitoksen, sahan, sekä Mouhun vuoden 1918 taistelujen muistomerkit.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 16.02.2015 14:54