Kotiseutumuseot Liikennemuseot Kulttuurihistorialliset museot Kartta
Iso-Pappilan museoalue
Miekankosken uittomuseo
Iso-Pappilan museoalue

Iso-Pappilan sali

Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2016

Iso-Pappilantie 2
Mäntyharju

Kartta

Postiosoite: Anu Yli-Pyky, Mäntyharjun kunta, PL 76, 52701 Mäntyharju

Mäntyharjun kulttuuri- ja museopalvelut:
Puh. 0400 797 944

Kesäaikana 13.6.–14.8.
Puh. 044 262 3307

13.6.–14.8.
joka päivä klo 11.00–17.00

Suljettu juhannuksena

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2016
Pääsymaksut

Mäntyharjun teollisuus

Mäntyharjun teollisuus -kesänäyttelyssä tutustutaan paikkakunnan teollisuushistoriaan. Näyttely lähtee liikkeelle teollisuuden kulmakivistä, siitä kuinka teollisuus alkujaan rantautui Mäntyharjuun. Entä millaisia ovat paikkakuntalaisten teollisuuteen liittyvät muistot ja mielikuvat?
Mäntyharju on Etelä-Savon maakunnan teollistuneimpia kuntia. Teollisuus ja sen tuomat työpaikat ovat olleet merkittävä tekijä kuntalaisten elämässä jo vuosikymmenien ajan. Tehdastyötä on parhaimpina vuosina ollut tarjolla jopa niin paljon, että työntekijöitä on pitänyt kuljettaa linja-autokyydillä naapurikunnista, kun työvoimaa ei ole yksin Mäntyharjusta löytynyt riittävästi.

Kenkätehtaan liukuhihnalta.
Kenkätehtaan liukuhihnalta.

Paikkakunnan teollisesta menneisyydestä löytyy muun muassa omintakeista kekseliäisyyttä ja eri puolille maailmaa suuntautuvaa kansainvälistä kauppaa. Useita paikkakunnalla toimineita teollisuusyrityksiä on aikojen saatossa yhdistänyt myös esimerkiksi monelle työntekijälle hyvin mieleen jäänyt puulaakitason lentopalloharrastus.

Lankkujen taaplaus Hallan sahalla.
Lankkujan taaplausta vippaamalla Hallan sahalla.

Teollisuus on näkynyt ja näkyy yhä myös Mäntyharjun maisemassa. Monet erityisesti 1900-luvun puolenvälin aikaan paikkakunnalla toimineet teollisuusyritykset ovat rakennuttaneet työntekijöilleen asuntoja, joista useat ovat edelleen olemassa. Myös tehdasrakennukset ovat muovanneet ympäristöä. Vaikka esimerkiksi Askeleen kenkätehdas sulki ovensa yli kaksikymmentä vuotta sitten, tehdas hallitsee edelleen keskustan maisemaa, ja tehtaalle on toisaalta myös löytynyt uudenlaisia käyttötarkoituksia.

Askeleen työntekijöitä 1950-luvulla ryhmäkuvassa.
Askeleen työntekijöitä 1950-luvun lopulla.

Teollisuusnäyttely toteutetaan yhteistyössä ja yhteisöllisesti – kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan näyttelyn sisältöön jakamalla omia muistojaan museolle. Mäntyharjun teollisuusperintö -näyttely kertookin paitsi teollisuuden ja teollisuusyritysten historiasta Mäntyharjussa, myös paikkakuntalaisten teollisuuteen liittyvistä muistoista ja mielikuvista.

Aikuiset 3 €

Alle 18-v. ilmaiseksi

Sisäänpääsy myös Museokortilla Museokortin tunnus

Kerran pääsylipun ostaneet paikkakuntalaiset ja kesäasukkaat pääsevät museoon samalla pääsymaksulla koko kesän – muista pyytää lippua ostaessasi paikkakuntalaislippu

Linkit

Etelä-Savon elementit – Maa – Maata pitkin


Mäntyharjun museon blogi – Mäntyharjun museon uutisia ja kulissientakaista museotyötä

Iso-Pappila Facebookissa

Iso-Pappila Twitterissä

Museoiden Propagandakisasta pronssisija

Loppukesästä 2014 Suomen Museoliitto julisti museoille kilpailun ja haastoi museot kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia. Mäntyharjun museo lähti ennakkoluulottomasti mukaan . Kilpailutyö toteutettuun nuorten museoviikon projektina. Tulos oli prossisija. Muistin virkistykseksi voit katsoa filmin Museoon pakotetut tästä .

Iso-Pappila on vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo

Iso-Pappilan museoalueelle kunniamaininta Savo-Karjalan paikallismuseo 2011 -kilpailussa

Kokoelmapolittinen ohjelma: Mäntyharjun esineellinen muisti

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY)

Iso-Pappila Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi)

Mäntyharjun kunta

Taidekeskus Salmela

Iso-Pappilan väentupa

Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Toisessa päädyssä on näyttely, jossa esitellään Mäntyharjun historiaa monipuolisesti. Esillä on muun muassa mäntyharjulaisen valokuvaaja Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan.

Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa. Näyttelyä on uudistettu vuonna 2007. Uusittu näyttely, Vetävä Työhevonen, kunnioittaa 100-vuotiasta Suomenhevosta.

Pappilan päärakennuksessa toimii Matkailuinfo, ja Iso-Pappilan museoalueella esitetään myös kesäteatteria. Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelyitä, kuten esimerkiksi kuvanveistäjä Nina Ternon töitä, on myös kivinavetan alakerrassa. Museoalueen vieressä on veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshautaa ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Mäntyharjulla on myös paikkakunnan ensimmäisen teollisuuslaitoksen, sahan, sekä Mouhun vuoden 1918 taistelujen muistomerkit.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 22.06.2016 11:38