Talomuseot Kartta
Kangasniemen kotiseutumuseo
Pitkäpellon kotiseututalo
Pitkäpellon kotiseututalo
Teekutsun kakku
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2020

Makkolantie 1139
Hännilä

Kartta (Karttapaikka)

Postiosoite: Kangasniemen Kotiseutuyhdistys ry, c/o Raija Vehmala, Tiiholantie 495, 51200 Kangasniemi

Irene Spännäri,
Kangasniemen kotiseutuyhdistys ry:
Puh. 040 5964 692

1.7.–31.7.
su klo 12.00–15.00

Muina aikoina tilauksesta

Tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt
Pääsymaksut

 

Aikuiset 2 €

Lapset 1 €

Linkit 

Etelä-Savon elementit – Maa – Maalaistalo, koti ja maatila

Vuodenkierto:


Kangasniemen nähtävyydet

Pitkäpellon kotiseututalo Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Kangasniemen kotiseutuyhdistys

Pitkäpellon kotiseututalo sijaitsee noin 18 kilometrin päässä Kangasniemen kirkonkylästä. Museona Pitkäpelto on ollut vuodesta 1967, jolloin sitä edelleen hoitava Kangasniemen kotiseutuyhdistys osti rakennukset Eino ja Elli Huikolta.

Museo muodostuu Pitkäpellon talonpoikaistalosta päärakennuksineen, aittoineen ja talousrakennuksineen, tuulimyllyineen ja pihapiireineen. Pihapiirissä on sekä paikalla olleita että sinne siirrettyjä rakennuksia.

Paikallista rakennustapaa edustava tilan päärakennus on vuodelta 1826. Hirret ja ulkovuorauslaudat ovat käsin sahattuja ja -höylättyjä. Alun perin päärakennus pystytettiin savupirtiksi, mutta myöhemmin se on muutettu uloslämpiäväksi. Nykyisin päärakennuksessa on avara, suuriuuninen tupa, kamari ja keittiö. Niiden välissä on eteinen, joka on ollut läpiajettava. Päärakennuksen miespihan puolella on aittarivi, kaksi erillistä aittaa ja savusauna.

Pihaa reunustava aittarivi on alkuperäisellä paikallaan, se koostuu etelästä päin luettuna nukkuma-aitasta, mm. puuastioiden varastoaitasta, kahdesta vilja- ja jauhoaitasta hinkaloineen sekä liha- ja ruoka-aitasta. Puutarhan reunaan on siirretty Koskenniemen Halttuselta kaksi maalaamatonta aittaa. Pienempi aitta on vaateaitta, ja korkeamman kaksikerroksinen aitan päätyhirressä on vuosiluku 1767. Tämän Pitkäpellon vanhimman rakennuksen yläkerrassa on nukuttu ja alakerta on ollut vilja-aittana.

Karjapihaa reunustavat tallirakennukset. Lisäksi pihapiirissä on riihi ja navetta. Pihaan johtavan tien alkupäässä on hirsirakenteinen tuulimylly vuodelta 1847.

Rakennuksissa näytteillä olevista esineistä osa on alkuperäistä Pitkäpellon tilan kalustoa, mutta kokoelmaa on täydennetty myös muualta kerätyillä esineillä.

Pitkäpellossa kuvattiin vuonna 1987 Suomen sodan 1808–1809 aikaan sijoittuva Dunckerin kersantti, jonka tuotti Yleisradio ja ohjasi Timo Bergholm.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 05.06.2020 10:19