Talomuseot Kartta
Karhulahden kotiseutumuseo
Karhulahden kotiseutumuseo
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2017

Golftie 14
Joroinen

Kartta

Postiosoite: Joroisten kunta, vapaa-aikatoimisto, Mutalantie 2, 79600 Joroinen

Aukioloaikoina:
Puh. 050 546 5335

Muulloin:
vapaa-aikatoimen päällikkö Anitta Korhonen, Joroisten kunta
Puh. 040 520 5102

1.–30.6.
ti–pe klo 11.00–17.00
la klo 11.00–15.00

1.7.–15.8.
ti–pe klo 11.00–17.00
la–su klo 11.00–15.00

kesäkahvila Rauhala

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2017 Pääsymaksut
  • Joroisten Musiikkipäivät 40 vuotta, Joroisten Musiikkiyhdistys ry.:n valokuvanäyttely Musiikkipäivien historiasta tähän päivään  • Perhesunnuntait Karhulahden kotiseutumuseolla

    Karhulahden kotiseutumuseolla vietetään kesällä kahtena sunnuntaina, 9.7. ja 6.8. koko perheelle suunnattuja toimintapäiviä. "Menneeseen kätketyt" on koko perheen toiminnallinen museoseikkailu, jossa yhdistyy niin historia kuin taidetoimintakin.

    Täti Tarina on saanut pullopostia, mutta osa viestistä on mennyt ihan sekasotkuksi. Onpa joku sanoista tainnut karatakin lymyämään museon nurkkiin. Mitä se hukka perii ja onko riihessä tonttu? Onko kirnussa muurikki ja voiko leiviskää syödä? Perheet kutsutaan laittamaan kellot ja kalenterit ajassa taaksepäin ja auttamaan Täti Tarinaa selvittämään tärkeä viesti menneisyydestä.

    Seikkailu toimii nonstop-periaatteella museon aukioloajan klo 11–15. Myös Kesäkahvila Rauhala palvelee tapahtuman ajan. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sen järjestävät yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Verso ja Joroisten kunnan kulttuuritoimi.

Ei pääsymaksua

Linkit

Etelä-Savon elementit – Ilma – Koulutus ja sivistys


Karhulahden kotiseutumuseo Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Joroisten kunta

Kartanogolf

Karhulahden kotiseutumuseo sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Joroisten kirkonkylästä, Kerisalonsaareen johtavan tien varrella. Kotiseutumuseo muodostuu Karhulahden tilan talouskeskuksesta. Avaraan pihapiiriin kuuluvat osittain kaksikerroksinen päärakennus vuodelta 1829 (korotus 1920-luvulta), vuoraamaton tuparakennus Rauhala, aitta-liiteri-saunarakennus, kolmeosainen aittarivi, navetta vuodelta 1828 ja talli 1700-luvulta sekä vinttikaivo. Pihalla on lisäksi komea sireenimaja. Vähän kauempana pihapiiristä sijaitsevat savusauna, paja, riihi ja kolme latoa.

Rakennukset ja ympäröivät laajat peltoaukeat edustavat perinteistä savolaista agraarimaisemaa, vaikkakin osa pelloista on otettu golf-kenttäkäyttöön. Tilan nykyinen päärakennus on esimerkki Itä-Suomelle tyypillisestä kartanomuodosta, jossa yksikerroksiseen rakennukseen liittyy kaksikerroksinen ristipääty.

Museon omistaa Joroisten kunta, joka hankki Karhulahden tilan omistukseensa vuonna 1978. Tilan pihapiiri kunnostettiin kotiseutumuseoksi kunnan 350-vuotisjuhlien kunniaksi. Museon yleisöpalvelusta vastaa Joroisten 4H-yhdistys kunnan ostopalveluna.

Karhulahden tila oli olemassa jo viimeistään 1500-luvulla. Varakkaalla tilalla on ollut useita eri omistajia. Maatalouden harjoittamisen lisäksi tila on ollut hallintovirkamiesten käytössä. Se toimi nimismiehen asuntona 1800-luvun alkupuolella. Vuosina 1802–1806 Karhulahdessa toimi Joroisten ensimmäinen postikonttori.

Museon näyttely tarjoaa varsin monipuolisen näkökulman tilan elämään. Päärakennus on sisustettu ikään kuin asukkaat olisivat poistuneet hetkeksi töidensä äärestä pihalle. Tuvassa on erilaisia työvälineitä, mm. kangaspuut, sekä suuri leivinuuni. Salin puolella esitellään vauraan talon kalustukseen kuuluvat tyylikkäät huonekalut sekä tapetit. Perällä on isännän toimisto kirjoituspöytineen sekä kirjoitus- ja laskukoneineen. Yläkerrassa on näytteillä Joroisia kuvaavia karttoja 1600–1900-luvuilta.

Karhulahden kotiseutumuseon naapurina on golfkenttä, jonka klubirakennuksessa on kahvila.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 19.06.2017 13:59