LiikennemuseotVesireittien varrella Kartta
Heinäveden kotiseutumuseo
Varistaipaleen kanavamuseo
Valamon luostarin kulttuurikeskus
Heinäveden kirkon museohuone
Varistaipaleen kanavamuseo
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2018

Väyläasemantie 2 A
Varistaipale

Kartta

Postiosoite: Heidi Rytky, Mobilia, auto- ja tiealan valtakunnallinen erikoismuseo, Kisaranta, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala

Aukioloaikana:
Puh. 029 534 3166

Muulloin:
Heidi Rytky, Mobilia
Puh. 040 900 6641

Ryhmäopastukset:
Hannu Kuusela
Puh. 044 524 2207

11.6.–12.8.
joka päivä klo 11.00–18.00

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat
Pääsymaksut

Ei pääsymaksua

 Linkit

Etelä-Savon elementit – Vesi – Parannetut vesireitit


Kanavamuseot

Varistaipaleen kanavamuseo Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) RKY.fi

Varistaipaleen kanavamuseo sijaitsee Varistaipaleen kanavalla, Heinäveden reitiltä poikkeavan Juojärven reitin varrella, Lintulan ja Valamon luostareiden lähellä.  Heinäveden kirkonkylästä matkaa on noin 12 kilometriä. Museo on yksi kuudesta alueellisesta kanavamuseosta, jotka kuuluvat Liikenneviraston ylläpitämään Kanavamuseoon. Kanavamuseo on perustettu vuonna 1980. Varistaipaleen kanavamuseo avattiin vuonna 1987.

Museoalueella voi tutustua niin vuonna 1915 valmistuneeseen kanavaan kuin kanavan työntekijöiden käytössä olleisiin rakennuksiin ja niihin rakennettuihin näyttelyihin. Varistaipaleen kanava on 1 100 metriä pitkä ja Suomen ainoa nelisulkuinen kanava. Museoalueella on lisäksi kanavanhoitajan talo, navetta ja leivintupa sekä alueelle siirretty kanavanvartijan vahtikoppi. Kanava ja museoalue muodostavat tyypillisen kanavointikauden ja sisävesilaivaliikenteen kukoistuskauden miljöön.

Museorakennuksissa on kanavan rakentamisesta ja kanavan varren elämästä kertovia näyttelyitä. Kanavanhoitajan talossa esitellään kanavan henkilökuntaa ja heidän elämäänsä. Kanavalla tarvittiin henkilöstöä huolehtimaan kanavaliikenteen sujumisesta, kanavan sulkulaitteista ja valaisusta sekä kanavan käyttömaksujen perimisestä. Kanavan henkilökunta perheineen muodosti erityisen, ympäröivän maaseudun talonpoikaisväestössä poikkeavan yhteisön. Sen jäsenet tunsivat arvonsa valtion virkamiehinä ja erottuivat naapureistaan muun muassa työssä käyttämiensä univormujen avulla. Kanavanhoitajan talossa on myös Heinäveden seudun vesiliikennettä ja tukinuittoa kuvien ja pienoismallien avulla esittelevä näyttely.

Leivintuvassa on Varistaipaleen kanavan rakentamisesta kertova näyttely. Kanava kaivettiin miesvoimin lapioilla. Työt kestivät neljä vuotta, vuodesta 1911 vuoteen 1915. Töissä oli jopa 400 miestä ja 100 hevosta. Myös navetta ja vahtikoppi ovat avoinna yleisölle. Museon lähellä on kahvio-leipomo.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 05.02.2018 14:17